^

Waarom is persoonlijke ontwikkeling zo enorm belangrijk?

Het bewust werken aan je zelfontwikkeling helpt je om een inzicht te krijgen in wie jij bent, waar je naar toe wilt en hoe je daar komt. Persoonlijke groei zorgt ervoor dat je nog beter in je vel zit en meer voldoening uit je werk haalt. Het maakt je werk waardevoller en leuker. Door bewust te blijven leren en ontwikkelen bereik je je gestelde doelen en werk je aan je zelfvertrouwen. Dat maakt dat niet alleen jij meer kan genieten, maar ook je omgeving.

 

Wat is persoonlijke ontwikkeling?

Bij persoonlijke ontwikkeling ga je aan de slag met de ontwikkeling of versterking van bepaalde eigenschappen, kwaliteiten of vaardigheden van jezelf. Denk aan je zelfbewustzijn vergroten, talenten ontwikkelen, grenzen stellen en/of je gezondheid verbeteren.

Waar begin je?

We hebben verschillende mogelijkheden waar je aan kunt denken voor je op een rijtje gezet.

Middelen

Je kunt op veel verschillende manieren aan je persoonlijke ontwikkeling werken. Denk aan cursussen, boeken lezen en/of coaching. Je kunt daar ook je Individueel Keuzebudget (IKB) of Loopbaanbudget (LBB) voor inzetten. In het Scholingsplan van MEEVivenz (Documenten Database) lees je hoe dit bij ons geregeld is.

Beroepsregistratie helpt je onder andere met jouw vakmanschap. Het geeft je inzicht in je eigen ontwikkeling. Naast je werkervaring en deskundigheidsbevordering richt registratie zich ook op reflectie. Hier vind je uitgebreide informatie over Beroepsregistratie.

 

Jaargesprek

Elk jaar heb je een gesprek met je leidinggevende. Een mooi moment om stil te staan en te kijken naar jouw persoonlijke ontwikkeling en wat je nodig hebt. De vragen van het formulier Jaargesprek (Documenten Database) sluiten daar ook op aan.

Coaching

MEEVivenz heeft een interne coachpool. In de folder Coachpool (Documenten Database) vind je meer informatie. Je kunt ook mailen naar: coachpool@meevivenz.nl. Via het eerdergenoemde IKB of LBB kun je ook een externe coach inzetten.

Reflectie

In de notitie Reflectie (Documenten Database) vind je reflectievormen en beschrijvingen van verschillende werkwijzen. Denk aan casuïstiekbespreking, intervisie, supervisie, werkbegeleiding, beroepsregister als tool, coaching, moreel beraad en het Collegiaal Expertise Team (CET).

MEEK2

Bij ons opleidingsinstituut MEEK2 vind je verschillende trainingen die positieve invloed hebben op jouw persoonlijke ontwikkeling. Denk aan Krachteriger op je werk & thuis! en de training Persoonlijk Leiderschap.

Methode Plezier in uitvoering!

Werkdruk en werkplezier zijn belangrijke thema’s. Met de oefeningen in de gratis methode Plezier in uitvoering van Sociaalwerk werkt! kun je direct aan de slag om je werkplezier te laten groeien en werkdruk aan te pakken.

Zelfanalyse

Persoonlijke ontwikkeling start met zelfonderzoek. Wie ben ik nu eigenlijk? Een mooi middel daarvoor zijn de testen die je gratis kunt doen op de site van 123test. Ook leuk: met je hele team afspreken dezelfde test te doen en de uitkomsten naast elkaar leggen. Je zult verrast staan!

Drijfverenanalyse

De persoonlijke analyse van Profile Dynamics® is een krachtig instrument dat je helpt jouw drijfveren te ontdekken en laat zien wat jouw voorkeuren zijn op bijvoorbeeld het gebied van functie en taken. Ook kun je eruit afleiden:

  • met wie je van nature goed of minder goed kunt samenwerken;
  • of je makkelijk of minder makkelijk mee kunt in veranderingen;
  • welke stijl van leiderschap het beste bij je past.

Voor vragen kun je contact opnemen met Herman Wieringa:  Herman.Wieringa@meevivenz.nl

Aanraders

Heb jij tips over persoonlijke ontwikkeling? Mail ons op info@expertisecentrumsociaalwerk.nl Alvast bedankt!